Onderweg

 

Het avontuur opzoeken, zorgeloos ontspannen, ontsnappen aan alle drukte die steevast een plekje in je hoofd opeist. Iedereen heeft zijn redenen om -al dan niet tijdelijk- andere oorden op te zoeken. En ik ben zeker geen uitzondering. Wat is er nu leuker dan ergens (ver) van huis helemaal opnieuw te kunnen beginnen? Al is het maar voor een dag of drie. Op vakantie zijn er geen verplichtingen. Je to do-lijstje is voor de verandering helemaal leeg. Het wacht vol ongeduld om gevuld te worden met alles waar jij naar verlangt. De grootste zorg van de dag bestaat uit het kiezen van het perfecte souvenir of het juiste restaurant. En laten we even heel eerlijk zijn: hiervoor is de term ‘first world problems’ in het leven geroepen.

Helaas heeft elke medaille een keerzijde. Als ‘op reis gaan’ een van de leukste dingen in het leven is dan moet ‘onderweg zijn’ zich ergens helemaal aan het uiterste van die schaal bevinden. Zenuwslopende vertragingen en luchthavencontroles stellen mijn zin in vakantie jaarlijks zwaar op de proef. En breek me de bek niet open over de talloze uren die ik wegens wagenziekte in foetushouding heb doorgebracht.

Zo herinner ik me die ene autorit dat ik fier mijn eerste FlickFlack-horloge rond mijn pols droeg. Het was een roze exemplaar met nijlpaarden op het bandje. Ik had het voor mijn eerste communie gekregen. Mijn ouders, broer en ik waren onderweg op de snelweg. Ik kan me de bestemming niet meer herinneren, maar de tocht leek eindeloos. Terwijl ik de wijzers van mijn uurwerk nauwlettend in het oog hield, voelde ik mijn maag stilaan omdraaien. De twee nijlpaarden die ik enkele minuten voordien nog verafgoodde, leken plots de bron van al het kwaad. Wat waren zij zo naar mij aan het kijken? Hun arrogante attitude maakte me haast nog misselijker. Toen ik het vertrouwde gevoel van een speekselgolf in mijn mond voelde opkomen, wist ik meteen hoe laat het was. Daar had ik mijn prachtige horloge niet voor nodig. En maar goed ook want een ogenblik later werden de glitterroze cijfers bedekt door een laagje ontbijt en kinder bueno. De schaamte die ik voelde toen ik me aan de kant van de snelweg moest omkleden, is onbeschrijfelijk. Maar dat moet ik je vast niet uitleggen. Of je nu zeven, zeventien of zeventig bent: het went nooit om in je (halve) nakie voorbij te worden geraasd door bestuurders die hun maaginhoud wél weten binnen te houden.

In het middelbaar ging ik dan weer op eindejaarsreis naar Italië. Tot voordien ging ik langdurige auto-, bus- en treinritten hardnekkig uit de weg. Maar deze keer was er geen ontkomen aan. Ik wilde koste wat het kost vermijden dat ik tijdens klasreünies ‘het kotsmeisje’ zou worden genoemd. Ik had me niet voor niets zes jaar lang low profile gehouden. Dus zat er maar een ding op: slapen. Zo goed als elke seconde op de bus bracht ik slapend door, wat me geen nominatie voor ‘beste busmaatje’ opleverde (wel een uitgebreide collectie aan slaapfoto’s). Maar het was de enige manier om er zeker van te zijn dat ik niet misselijk zou worden.  Gelukkig namen de urenlange busritten slechts 75% van de Italiëreis in beslag.

Ik moet je dus vast niet vertellen dat ik lang de charme niet heb ingezien van het ‘onderweg zijn’. Tot het tijdens een impulsieve schoolreis naar Compostella plots een doel op zich werd. Onze groep wandelde vijf dagen lang van Sarria naar Compostella. Met elke kilometer die ik wandelde, leerde ik niet alleen de anderen maar ook mezelf beter kennen. Ik liet me verwonderen door de natuur en genoot van elke stap. En dat besefte ik pas volledig toen we na zo’n 125 kilometer onze bestemming bereikte. Tijdens de intensieve vijfdaagse wilden we er allemaal zo graag zijn. We telden de kilometers af tot we aan de kathedraal van Compostella zouden aankomen. Maar toen het eindelijk zover was, beantwoordde de aankomst niet aan onze verwachtingen. We wilden niets liever dan terug vertrekken, onderweg zijn. De zeemzoetige quote “Happiness is a journey, not a destination” heeft het zelden zo perfect samengevat.

2 reacties

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s